2015. május 23., szombat

Mese a boldog családi élet titkáról

Mese a hordóról


Amikor ütött az öregapa órája, magához hívta mid az három fiát, és így szólt hozzájuk:
-        Gyermekeim, én meghalok. Hallgassátok meg, milyen mesét mondok nektek, mielőtt végleg lehunyom a szemem. Jól figyeljetek, mert szeretném, ha azután megmagyaráznátok a mese értelemét.
A fiúk az apjukra szegezték tekintetüket. Az öreg hosszan nézett rájuk, majd hozzáfogott a meséhez:
-        Az erdőben nőtt egy tölgyfa. Nagy fa volt. Hatalmas ágairól úgy hullott a makk, akár a záporeső. Gyökerei a föld legmélyéről szívták magukba az éltető nedvet. a vihar meg-megrázta, de nem bírt vele. Egyszer egy favágó került az erdőbe. Szemügyre vette a tölgyet nekigyürkőzött, meglendítette a szekercéjét, és hozzálátott, hogy kivágja. Estére le is döntötte. Megnyeste az ágait, törzsét pedig a fűrészmalomba szállítatta. Szép szál deszkákat vágott belőle. ősszel beállított a fűrészmalomba egy kádár, felrakta a deszkákat a kocsijára, és magával vitte. Azután a műhelyében hordódongákat faragott a deszkából, abroncsokat készített és egy nagy hordót illesztett össze belőlük. Azután minden ősszel pezsgő újbort öntött ebbe a hordóba, és eladta a parasztoknak esküvő, névnap, emléktor alkalmából. így ment ez mindaddig, míg ép volt a hordó. Egyszer azonban csak úgy magától eltört az egyik abroncs és a dongák meglazultak. a bor kifolyt és a hordó fája kiszáradt. Mire a kádár észbe kapott, hogy új abroncsot rakjon a hordóra már szétestek a dongái. a gyerekek széthordták abroncsait és az utcán gurigáztak vele, a gazdasszony pedig feltüzelte a szép hordó dongáit és fenekét. Most pedig magyarázzátok meg nekem, mit jelent ez a mese!

Törte a fejét az három fiútestvér, de egyik sem tudta megfejteni az apai mese értelmét, akkor az öregapa fejét csóválva így szólt:
-         Fiatalok vagytok még, azért nem jöttetek rá. Megmagyarázom hát nektek, mit is akartam én nektek ezzel a mesével mondani: az erdő magas fáival a mi országunk. Hatalmas egy erdő. Fái magasra nőnek. A hordó a család a dongái mi vagyunk, abroncsai az egyetértést, a bor pedig az örömöt és a boldog életet jelenti. amíg a családban egyetértés van, addig boldog az életük. Az a ház, amelyből hiányzik az egyetértés - tűzre való. Vigyázzatok a hordó abroncsaira, gyermekeim!
A legöregebb fiú megcsókolta az idős édesapa arcát és azt felelte:
-        Köszönjük neked apánk, a bölcs tanácsot. amíg élünk el nem felejtjük!
(bolgár népmese)