2014. szeptember 4., csütörtök

80 év boldog házasságban ! Hogyan lehetséges ez?

Maurice és Helen Kaye elmondja, hogyan lehet 80 éven át boldog házasságban élni. A pár augusztus 27-én ünnepelte a 80. házassági évfordulóját, három gyermeket nevelt fel (a negyedik gyermekük meghalt 4 éves korában) és hat dédunokával büszkélkedik.

A Kaye házaspár 1929-ben találkozott (akkor 16 és 17 évesek voltak) és négyévi udvarlás után házasodott össze Helen édesanyjának rosszallása ellenére, aki rövid életűnek jósolta a házasságukat (úgy látszik a szülők néha tévedni is tudnak).
A BBC-nek adott interjúban a pár egy sor sztereotípiát cáfol meg, amit sokan a kapcsolatok legfontosabb elemeinek hisznek. Ilyen például a "szerelem első látásra" mítosza. Mint kiderült, Helent először nem Maurice fogta meg, hanem az autója. Akkoriban nagyon kevés embernek volt autója, és ez jelzés volt arra vonatkozóan, hogy bizonyára jó parti lehet a fiatalember.
Sokan vallják, hogy a közös munka megöli a kapcsolatot. Nos, Kaye-ék egész életüket a közös ruhaipari vállalkozásukban élték le, mint szoros munkatársak és mégsem futott zátonyra a kapcsolatuk.
Azt is mondják, hogy a házasság motorja, hogy a férj mindig vigyen a feleségének virágot, vagy csokoládét. Helen visszaemlékezése szerint férjétől csak egyszer kapott virágot, csokit viszont sosem vitt neki. Maurice, ezeknél az ajándékoknál sokkal fontosabbnak tarja, hogy a feleségének mindig igazat adjon. "Ha mindig egyetértek vele, akkor nyugton hagy." – Vallja a 102 éves bácsi mosolyogva. Persze, ha Ön eddig vitt ajándékot a párjának, akkor a világért se hagyjon fel vele!
Hogy mi a hosszan tartó kapcsolatuk legnagyobb titka? Erre a kérdésre a pár három dolgot fogalmaz meg: Fontos, hogy rendszeresen, és különböző módokon fejezzenek ki kedvességet egymás iránt; hogy toleránsak és engedékenyek legyenek egymás iránt ("Egyszer én engedek egy kicsit, máskor meg ő, így mindig meg tudunk egyezni." – mondja Helen) és a szeretet, amit ennyi év után is táplálnak egymás iránt.
A fiuk még egy fontos szempontot hozzátesz: Fontos, hogy mindig legyenek közös céljaik; először meg akarták érni a gyermekeik felnövekedését, azután az unokáikét, most pedig a dédunokáikét várják.
Az eredeti angol cikk és videó itt: http://www.bbc.com/news/uk-england-dorset-28946521

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése